Om oss/ Historik

Varabygdens konstförening

Varabygdens konstförening är en ideell förening som är partipolitiskt obunden.

Föreningen bildades 1942 i Vara köping, år 1975 utvidgades den till att omfatta hela kommunen. Medlemsantalet är idag ca. 300 personer.

Som medlem har man förtur till alla våra aktiviteter. Medlemsavgiften är endast 200 kr/år för vuxna och 100 kr/år för ungdom. Du blir medlem genom att sätta in beloppet på bankgironr 743-5449.

Uppge namn och adress, även email-adress. Du får ett medlemsnummer som är ditt lottnummer i det stora lotteriet på årsmötet.

Priser/utmärkelser

Varje år delar vi ut ett Ungdomsstipendium.

Varje år på årsmötet arrangerar föreningen ett konstlotteri för sina medlemmar. Då lottas hela årets inköp av konst ut.

Ditt medlemsnummer är ditt lottnummer. Vinnare, som är med vid utlottningen, får i turordning välja det konstverk de önskar, av de verk som är kvar när deras tur kommer.

Är man inte närvarande får man sig tilldelad det konstverk som har högst pris av dem som är kvar. Vinnare, som inte är med på utlottningen, kontaktas per telefon och kan hämta sin vinst vid ett senare tillfälle.

Händelser 2019

Utställning 9/1 – 22/1 inköpt konst

Kära konstvänner!

Hösten är här, vernissager och konstkvällar är genomförda. Det har varit ett intressant år, blandad konst och trevliga resor.

2020 kommer förvisso inte att bli sämre!

Här ett smakprov!

9/1 – 18/1 inköpt konst

25/1 – 12/2 Bengt Jakobsson, akvarell

7/3 – 25/3 Erik Johansson, måleri

18/4 – 6/5 Thord Tamming, skulptur

19/9 – 7/10 Helene Forsman, keramik

29/10 – 18/11 Rousela Åhs, glas och textil

Monica Willig

Utställning 12/10 – 30/10

Vernissage 12/10  11.00 – 12.30

Daniela har från början en karriär som forskare inom miljöekonomi. Hon hade tidigt ett stort intresse för konst och tecknade och målade mycket redan som barn. Efter att ha gått en del kvällskurser insåg hon att hon behövde en djupare grund i sitt skapande. När hon fick veta att Florence Academy of Art hade startat en utbildning i Mölndal anmälde hon sig till den.
Efter tre års studier i teckning och måleri beslöt hon sig för att helt ägna sig åt konsten. Hennes måleri är grundat i den klassiska realismen och rör sig i det figurativa, i landskap och i stilleben. Daniela undervisar även i klassiskt måleri i sin egen ateljé i Göteborg.

 

Cordula Bielenstein Morichs trädgård

Dalsland blev målet för konstföreningens höstresa i år.

Ett 35-tal medlemmar deltog på resan som började med ett besök i skulpturparken i Restad. Där finns ca 15 mäktiga skulpturer av internationellt erkända konstnärer.

Resan gick sedan vidare till Fengersfors Bruk, ett nedlagt pappersbruk, där konstnärskollektivet Not Quite håller till. ”Ett levande kulturcentrum mitt i periferin” som de själva beskriver det. Förutom bruket och smedjan m fl hantverkslokaler gick vi en vandring i keramikern Cordula Bielenstein Morichs trädgård som hon utsmyckat med fantastiska keramikpjäser.

Nästa stopp var Stenebyskolan i Dals Långed, där några av resans deltagare hade varit elever för många år sedan. Skolan har byggts ut i flera omgångar och vi besökte den senaste utbyggnaden som är en högskoleutbildning som lyder under Göteborgs universitet. Vi hann också med ett besök i utställningshallen.

På vindlande vägar som mest påminde om en berg-och-dalbana, den s k Brudfjällsvägen, kom vi så till Håverud där vi åt en mycket god lunch.

Sista besöket för dagen var Dalslands konstmuseum i Upperud. Museet har ett antal samlingar konst och konsthantverk som vi tittade på. Man var precis i slutfasen av hängning av en ny utställning, som vi också såg lite på avstånd.

Vid sextiden var vi tillbaka i Vara efter en intressant dag.

Vid pennan Gudrun Lidèn

Höstens utställning

Vårresan till Stockholm 10-11 maj 2019-05-13

Med regnet i ryggen anlände vi, en skara på 38 personer från Vara med omnejd till ett soligt Stockholm. Första besöket gjordes på det mycket fint renoverade och nyinvigda Nationalmuseum. Vi såg konst av skilda slag och guidades genom de olika tidsepokerna från 1400-talet fram till idag. Varje epok hade fått egen väggfärg, vilket gav extra ljus åt föremålen.
Efter lunch delades gruppen. 15 deltagare gick till Gamla Stan och Sv Akademiens fastighet i Salvii Gränd. Vi visades den välbevarade våning som inreddes av franske arkitekten och konstnären Louis Masreliez 1793. Den har under åren varit hem för många prominenta personer, men används nu enbart av Akademien i samband med att man delar ut Nobelpriset i litteratur.
De som inte var med i Masreliezrummen besökte Valdemarsudde och guidades genom utställningen om konstnärskolonin i Grèz-sur-Loing där bl a Karin och Carl Larsson träffades.
På lördagen besökte vi Millesgården och såg utställningen om tyska expressionister, bl a Nolde och Kirchner. Vi hann även se skulpturparken och Olga och Carl Milles´ hem.
En kort resa mot Botkyrka och snart var vi framme vid Sturehofs slott. Det uppfördes av Johan Lijencrantz som var Gustav III:s finansminister. Även här hade konstnären Masreliez varit delaktig i inredandet. Här finns landets största samling av de vackra Mariebergskakelugnarna. Efter guidningen vandrade vi runt i parken och besökte krukmakeriet. Slottet var dukat för bröllop men vi kunde äta lunch i deras Garden Café. Därefter for vi nöjda hem till Vara.

Inger Agnemark

Konstkväll med Bo Knutsson i samarbete med Varabygdens konstförening

och Vara Konserthus

Glas angår alla både till vardag och fest. Varför kanske man frågar sig. Svaret är att glas inte åldras.

Glasets historia startade för 5000 år sedan i Egypten.

I Sverige har man funnit glas i Birka från Vikingatiden.

På 1500-talet gjorde Nyköpings bruk de första dricksglaset.

Vid 1600-talets slut tillkom Kungsholms glasbruk.

1700-talet Skånska glasbruket även känt som Henrikstorps glasbruk.

1900-talet: Stockholmsutställningen 1902, Den stora nyheten var då Konstglas.

Exempel på Konstglas av kända blåsare och konstnärer:

Simon Gate Graalskålar, Edward Hald Fyrverkeriskål, Sven Palmqvist skålar i Ravenna teknik, Vicke Lindstrand Arielglaset (glas med luftbubblor), Ingeborg Lundin Äpple.

Några glasbruk:

Orrefors glasbruk är nedlagt sedan 2013.

Kosta glasbruk är Sveriges äldsta verksamma glasbruk.

Limmareds glasbruk är mest känt för sin tillverkning av Absolut Vodkaflaskan.

Konstkvällen besöktes av cirka 100 betalande gäster, där man fann besökare från Fåglavik och Limmareds glasbruk.

Monica Willig

Konstkväll 27 mars

Emma Linde och Karin Gustavsson

Emma och Karin träffades när de gick på HDK (högskolan för konst och design i Göteborg.)

Återvinning är ett ledord för båda två.

De använder sig av vad som finns hemma eller hittar på loppisar. Karin som bor i Stockholm säger att det finns bra loppisar i Göteborg!

Emma och Karin jobbar nära varandra, när de talar om sina arbeten liknar de varandra, men i verkligheten är det stor skillnad när verken är färdiga.

Gunilla Wallin från Vänersborg är medlem sedan några år. Gunilla har värvat tre nya medlemmar alla från Vänersborg. Bra jobbat Gunilla!

Gunilla besökte konstkvällen med sina vänner, som vanligt fanns kaffe och smörgåsar för de ca. 20 närvarande personerna.

Monica Willig

 

 

Varabygdens konstförenings årsmöte 21 februari 2019

Torsdag kväll kl. 18 hölls årsmötet i Sparbankens lokaler i Vara. Det blev en ovanligt stor mängd som infann sig till årsmötet; inte mindre än ett nittiotal medlemmar i föreningen anslöt, alltså närmare en tredjedel av totala antalet medlemmar. Kanske var det inte bara det populära årliga konstlotteriet som attraherade, utan kanske också det intresseväckande programmet med besök av den lokala textilkonservatorn Ingeborg Skaar. Hon berättade utförligt och illustrerade med bilder av mässhakar från olika kyrkor, möbeltextilier från Nääs slott, Mårbacka i Värmland och andra textilier som också konserverats och omhändertagits. Mycket spännande och intressant att höra från ett gediget hantverksyrke som man sällan kommer i kontakt med, men som gör mycken nytta för kulturminnesvården och vårt allmänna kulturarv. Ingeborg Skaar har egen verksamhet i Vara med två anställda och dessutom är även hennes man involverad. Hon har arbetat som konservator i sexton år. Har även samarbetat med den internationellt erkände konstnären Andreas Eriksson från Lidköping i hans ateljé i Berlin då denne även intresserat sig för textilarbeten.

Ett annat inslag under kvällen var utdelningen av ett litet konststipendium. Eric Johansson från Vedum uppmärksammades med att ha blivit uttagen till Konstfack som en av femton sökande i knivskarp konkurrens med 700 övriga sökande.

Vid pennan: Sven Forsman

Vinnare i konstlotteriet 2019

Vinnare

  • Oscar Fransson, Tråvad
  • Eva-Lena Öman, Hällekis
  • Hampus Fransson, Tråvad
  • Ingrid Bredin, Göteborg
  • Lydia Haag, Vara
  • Eva Olsson, Helås
  • Mona Mogart, Vara
  • Tore Ternell, Västerbitterna
  • Birgitta Chai, Göteborg
  • Elvy Eriksson, Vara
  • Monica Johansson, Vedum
  • Svante Eriksson, Vara
  • Anders Skaar, Vara
  • Marianne Gustavsson, Vara
  • Sture Gustavsson, Vara
  • Sigrid André Eklund, Ekebacka
  • Ann-Kristin Olsson, Skara
  • Mona Mathsén, Vara
  • Britta Svensson, Vedum
  • Egon Frid, Vara
  • Rune Johansson, Vedum
  • Marie Ljungkvist, Öttum
  • Ann Gustavsson, Vara
  • Inger Emanuelsson, Ryda
  • Birgitta Johansson, Herrljunga
  • Ingela Johansson, Skara

  • Bengt Olof Kjellberg, Ryda
  • Gunilla Wallin, Grästorp
  • Johan Eneström, Ryda

Extravinst för alla som betalt före 1 maj

  • Isak Haag, Vara

Vinnare i närvarolotteriet

  • Peter Hallbäck, Stora Levene

Vinster i lotteriet nr 1 (lottring)

  • Anders Gröndal
  • Doris Tengström

Vinster i lotteriet nr 2 (lottring)

  • Ylva Axelsson
  • Anna-Greta Andersson
  • Ylva Axelsson

 

 

Vernissage på Vara Bibliotek 26/1

Ca. 50 personer uppskattade Ingan Lindes konst, samt Josefin Creutzer och Torbjörn Möllers musik.

Ingans konst dess mönster och färger retade fantasin.

För första gången hade vi musik under vernissagen. Josefins och Torbjörns finstämda musik uppskattades spontant av besökarna.

Jag hoppas det blir fler tillfällen då vi kan blanda konst och musik.

Monica Willig

2018 års medlemslotteri

Mona Mogart, Vara, Hans Warolin, Vara, Annika Freidlitz, Vara, Ulla Eriksson, Vara,
Margareta Olsson, Sollebrunn, Ulla-Britt Karlsson, Vara, Cindy Lidberg, Ulfstorp, Aslög
Lindberg, Vara, Eva Magnusson, Kvänum, Kristina Granholm, Nossebro, Börje
Andersson, Nossebro, Holger Tejle, Göteborg, Anna-Greta Andersson, Längjum, Tina

Ohlson, Istrum, Noel Tubbero, Torslanda, Hans Ljungqvist, Öttum, Doll-Britt Lood, Vara,Hampus Fransson, Tråvad, Inger Emanuelsson, Ryda, Ingrid Lundström, Skara, Ulla-Kerstin Bender, Kvänum, Liza Nilsson, Vara, Leif Olsson, Skara, Annika Gejland, Vara.

2018

Sista konstkvällen 2018

Onsdag den 28 november var det final för höstens konstkvällar.

Vi var ca 50 personer som fick en inblick i hur en akvarellmålning blir till.

Goda smörgåsar, Toscakaka och kaffe smakade gott under tiden Ingemar jobbade!

Ingemar Tinnert född på Öland, uppväxt i Västergötland har varit verksam i Falköping, har nu flyttat tillbaka till Öland.

Ingemar arbetar mest med akvarell med motiv från både fåglar och hus/ landskap.

Han visade oss på ett pedagogiskt sätt hur han bygger upp sin konst med vatten, penslar och färg.

Monica Willig

 

Några bilder från höstresan den 7 sept. Den gick till två slott, Nääs och Gunnebo. På båda platserna fick vi utmärkta guidningar. Vi var även i Kvarnbyn i Mölndal. Där besökte vi Florence Academy of Art, som utbildar i klassiskt måleri. Vi var också på Rasmussens Lim- och Handtryck, där man nytillverkar tapeter efter gamla förlagor. Tapeten på bilden är nygjord för ett rum på Nääs.

 

 

Varabygdens Konstförening på resa i Bergslagen

Föreningens traditionella vårresa gick i år till Bergslagen. Första besöket var på Skoklosters barockslott med sina porträtt- och vapensamlingar. I Uppsala guidades besökarna i Bror Hjorts museum, där man såg hans kraftfulla, grovhuggna skulpturer och färgstarka målningar. Efter övernattning i Uppsala reste gruppen till Dannemora medeltida kyrka. Invändigt är den helt täckt med fantastiska målningar med Mariamotiv. De är troligen utförda av ”Edebomästaren”. Sedan gick färden till Lövstabruk som varit i familjen De Geers ägo i 13 generationer men som numera sköts av Statens Fastighetsverk. Här framställdes stångjärn för export till främst England. Under brukets storhetstid bodde drygt 1000 personer där, både vallonsmeder och lokalbefolkning. Bruket hade egen skola och kyrka och man betalade pensioner till de anställda. Sista besöksmålet var Aguelimuséet i Sala. Ivan Agueli levde ett sökande liv och vistades tidvis i Egypten. Han blev inte uppskattad av sin samtid men nu säljs tavlorna till höga belopp. En nöjd skara återvände till Vara på lördagskvällen.

Inger Agnemark

Konstkväll 27 mars

Emma Linde och Karin Gustavsson

Emma och Karin träffades när de gick på HDK (högskolan för konst och design i Göteborg.)

Återvinning är ett ledord för båda två.

De använder sig av vad som finns hemma eller hittar på loppisar. Karin som bor i Stockholm säger att det finns bra loppisar i Göteborg!

Emma och Karin jobbar nära varandra, när de talar om sina arbeten liknar de varandra, men i verkligheten är det stor skillnad när verken är färdiga.

Gunilla Wallin från Vänersborg är medlem sedan några år. Gunilla har värvat tre nya medlemmar alla från Vänersborg. Bra jobbat Gunilla!

Gunilla besökte konstkvällen med sina vänner, som vanligt fanns kaffe och smörgåsar för de ca. 20 närvarande personerna.

Monica Willig

 

Vernissage på Vara Bibliotek 26/1

Ca. 50 personer uppskattade Ingan Lindes konst, samt Josefin Creutzer och Torbjörn Möllers musik.

Ingans konst dess mönster och färger retade fantasin.

För första gången hade vi musik under vernissagen. Josefins och Torbjörns finstämda musik uppskattades spontant av besökarna.

Jag hoppas det blir fler tillfällen då vi kan blanda konst och musik.

Monica Willig