Om oss/ Historik

Varabygdens konstförening

Varabygdens konstförening är en ideell förening som är partipolitiskt obunden.

Föreningen bildades 1942 i Vara köping, år 1975 utvidgades den till att omfatta hela kommunen. Medlemsantalet är idag ca. 300 personer.

Som medlem har man förtur till alla våra aktiviteter. Medlemsavgiften är endast 200 kr/år för vuxna och 100 kr/år för ungdom. Du blir medlem genom att sätta in beloppet på bankgironr 743-5449.

Uppge namn och adress, även email-adress. Du får ett medlemsnummer som är ditt lottnummer i det stora lotteriet på årsmötet.

Priser/utmärkelser

Varje år delar vi ut ett Ungdomsstipendium.

Varje år på årsmötet arrangerar föreningen ett konstlotteri för sina medlemmar. Då lottas hela årets inköp av konst ut.

Ditt medlemsnummer är ditt lottnummer. Vinnare, som är med vid utlottningen, får i turordning välja det konstverk de önskar, av de verk som är kvar när deras tur kommer.

Är man inte närvarande får man sig tilldelad det konstverk som har högst pris av dem som är kvar. Vinnare, som inte är med på utlottningen, kontaktas per telefon och kan hämta sin vinst vid ett senare tillfälle.

2018 års medlemslotteri

Mona Mogart, Vara, Hans Warolin, Vara, Annika Freidlitz, Vara, Ulla Eriksson, Vara,
Margareta Olsson, Sollebrunn, Ulla-Britt Karlsson, Vara, Cindy Lidberg, Ulfstorp, Aslög
Lindberg, Vara, Eva Magnusson, Kvänum, Kristina Granholm, Nossebro, Börje
Andersson, Nossebro, Holger Tejle, Göteborg, Anna-Greta Andersson, Längjum, Tina
Ohlson, Istrum, Noel Tubbero, Torslanda, Hans Ljungqvist, Öttum, Doll-Britt Lood, Vara,Hampus Fransson, Tråvad, Inger Emanuelsson, Ryda, Ingrid Lundström, Skara, Ulla-
Kerstin Bender, Kvänum, Liza Nilsson, Vara, Leif Olsson, Skara, Annika Gejland, Vara.

Sista konstkvällen 2018

Onsdag den 28 november var det final för höstens konstkvällar.

Vi var ca 50 personer som fick en inblick i hur en akvarellmålning blir till.

Goda smörgåsar, Toscakaka och kaffe smakade gott under tiden Ingemar jobbade!

Ingemar Tinnert född på Öland, uppväxt i Västergötland har varit verksam i Falköping, har nu flyttat tillbaka till Öland.

Ingemar arbetar mest med akvarell med motiv från både fåglar och hus/ landskap.

Han visade oss på ett pedagogiskt sätt hur han bygger upp sin konst med vatten, penslar och färg.

Monica Willig

Några bilder från höstresan den 7 sept. Den gick till två slott, Nääs och Gunnebo. På båda platserna fick vi utmärkta guidningar. Vi var även i Kvarnbyn i Mölndal. Där besökte vi Florence Academy of Art, som utbildar i klassiskt måleri. Vi var också på Rasmussens Lim- och Handtryck, där man nytillverkar tapeter efter gamla förlagor. Tapeten på bilden är nygjord för ett rum på Nääs.

Varabygdens Konstförening på resa i Bergslagen

Föreningens traditionella vårresa gick i år till Bergslagen. Första besöket var på Skoklosters barockslott med sina porträtt- och vapensamlingar. I Uppsala guidades besökarna i Bror Hjorts museum, där man såg hans kraftfulla, grovhuggna skulpturer och färgstarka målningar. Efter övernattning i Uppsala reste gruppen till Dannemora medeltida kyrka. Invändigt är den helt täckt med fantastiska målningar med Mariamotiv. De är troligen utförda av ”Edebomästaren”. Sedan gick färden till Lövstabruk som varit i familjen De Geers ägo i 13 generationer men som numera sköts av Statens Fastighetsverk. Här framställdes stångjärn för export till främst England. Under brukets storhetstid bodde drygt 1000 personer där, både vallonsmeder och lokalbefolkning. Bruket hade egen skola och kyrka och man betalade pensioner till de anställda. Sista besöksmålet var Aguelimuséet i Sala. Ivan Agueli levde ett sökande liv och vistades tidvis i Egypten. Han blev inte uppskattad av sin samtid men nu säljs tavlorna till höga belopp. En nöjd skara återvände till Vara på lördagskvällen.

Inger Agnemark